Beginpagina


Welkom op de website van heemkundekring "Dye van Best" centrum voor de Bestse historie.   

("Dye van Best" wordt uitgesproken als "Die van Bèst")

1967                   - 50 jaar -                      2017

          Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een goed nieuw jaar


Lezingen

De volgende lezing is op 12 december 2017 met als onderwerp Bidprentjes en genealogie door Ferrie MoubisNa de uitvinding van de boekdrukkunst werd Antwerpen een centrum van “beeldekensmakers”. Deze prentenmakers legden zich toe op het maken van devotieprentjes........lees meer.

De lezing kunt u gratis bijwonen in zalencentrum Prinsenhof, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie over komende lezingen klik hier.

Prijsuitreiking fotowedstrijd

Fotowedstrijd "Zicht op Best" is beëindigd. Insturen is niet meer mogelijk.

Er zijn 137 foto's ingestuurd in 3 leeftijds-categorieën. Van 1 december tot 31 december worden alle foto's tentoongesteld in de bibliotheek bij Cultuurspoor.  

De prijsuitreiking is op vrijdag 15 december 2017 om 19.00 bij Cultuurspoor Best. 
Alle inzenders zijn van harte welkom. 

Wil je de reeds ingezonden foto's bekijken, klik dan hier.

Fietstocht met QR-code

Om de monumenten en andere bijzondere plekken in Best meer aandacht te geven is er een fietstocht ontwikkeld die langs 18 bijzondere plaatsen gaat in Best. Bovendien zijn alle 18 bijzondere plaatsen voorzien van een QR-code waarbij meer gegeven beschikbaar zijn, zoals een uitleg over de locatie, oude fotos en soms aangevuld met filmbeelden. 

De fietsroute begint bij de Sint Odulphuskerk en gaat via het Batadorp naar Aarle en daarna naar de Vleut en terug naar het dorp. De route is 18 km lang. 
Voor meer informatie klik hier.

Filmpjes over Best

Hierbij een nieuwe rubriek toegevoegd aan de collectie over filmpjes en video's over Best van vroeger en nu. Deze staan op Youtube maar zijn hier overzichtelijk bij elkaar gebracht. Klik hier voor de filmpagina.

Foto's zoeken

De foto's van de heemkundekring zijn ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Klik hier om de foto's te zoeken. Voor zoeken klik bij zoektermen op "Best". Daar kunt u meer zoektermen opgeven. Onder de betreffende foto kunt u bij "Details" meer informatie over de foto vinden.


Nieuws van derden

Historie van Buurtvereniging Aarle......lees meer

Nieuwsbrief BOEI
......lees meer

De Koerier van Brabants Heem september 2017 nr 74......lees meer
De Koerier van Brabants Heem december 2017 nr 75......lees meer

Nieuws over Erfgoed Brabant......lees meer

De Erfgoedstem ......lees meer

Brabant Magazine ......lees meer

Nieuwsbrief Brabant Collectie ......lees meer

Nieuwsbrief Meertens Instituut januari 2017......lees meer


Laatste nieuws

Uitslag fotowedstrijd "Zicht op Best"
Op 15 december 2017 was de prijsuitreiking van onze fotowedstrijd in het kader van het 50 jarig jubileum van de heemkundekring. Er waren vele mooie inzendingen. Wethouder John Verheijen verrichtte de prijsuitreiking. Op bijgaande foto ziet u de winnende fotografen. Wilt u de rest van de uitslag ook zien ......klik hier.


19e eeuws schildje Sint Annagilde voor “Dye van Best”
Enkele maanden gelegen kreeg de hopman van het huidige St. Odulphusgilde een mail van een bedrijf uit Den Haag met de mededeling dat deze in zijn collectie gekregen had een zilveren koningsschild van het Sint Annagilde uit Best. Het schildje was gemaakt in 1849
met daarop de naam van de koning, Adriaan  J. van Kroonenburg. Op het zilveren schildje was gegraveerd de heilige St. Anna met kind en een klomp. Dit laatste wijst erop dat de koning van beroep klompenmaker moet zijn geweest.  ......lees meer.
Uitgelicht

Immaterieel erfgoed
Een werkgroep Wil van den Bragt en Jan van de Vleuten is bezig om het immaterieel erfgoed in kaart te brengen en te beschrijven. De eerste onderwerpen zijn uitgezocht en zijn op onze site terug te vinden. 

Wilt u hier meer over weten, klik dan hier

Dialect


Betekenis: hij aardt niet naar zijn ouders.

Foto's voor leden

Foto's van excursie naar Amersfoort september 2017......klik hier

Foto's van fietstocht juni 2017.....klik hier

Foto's van het jubileumfeest van februari 2017 zien?
 .....klik hierMeer info over historie van Best

Op de website van de Stichting Geschiedenis van Best is veel informatie te vinden over de historie van Best. De informatie is opgezet volgens de wiki methode, waardoor je via onderstreepte woorden weer door kunt klikken. Voor de website klik hier.
Ċ
Ton van Erp,
2 okt. 2017 13:15